Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Πρώτο θέμα: βραδία εκλογών

Βραδιά χαράς για τους Πασόκους, κλάμα και καταστροφή στην Νεα Δημοκρατία. 5.5 χρόνια πριν ήμουν ακόμα στην Ελλάδα όταν γίνονταν ακριβώς το αντίστροφό. Η πολιτική είναι και αυτή καθρέπτης της κοινωνίας μας, ενθουσιαζόμαστε εύκολα και απογοητευόμαστε το ίδιο εύκολα. Σε 4-5 χρονάκια είναι πολλή πιθανό να γίνετε το αντίστροφο πάλι. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε και ερχόμαστε σε επαφή με την πολιτική είναι ανάλογος με τον τρόπο που ασχολούμαστε και με την μπάλα, με ζητωκραυγές, φανατισμό, θεοποίηση του νικητή και ξεφτίλισμα του ηττημένου.

Για μένα, και όλους όσους έχουν ζήσει (ή ζούνε φυσικά) στο εξωτερικό οι αντιδράσεις μας αυτές δεν είναι απαραίτητα λάθος. Εμπεριέχουν μία δόση χαβαλέ και πάθους (όσοι έχουν παρακολουθήσει εκλογές στην Ευρώπη καταλαβαίνουν πολύ καλά τι λέω). Όμως υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα σε σύγκριση με το παρελθών και αυτό έχει να κάνει με την διεθνή κατάσταση. Ακούω συνέχεια ανθρώπους στην Ελλάδα να λένε "έλα μωρέ, μην ανησυχείς πάντα καταρέαμε οικονομικά στην Ελλάδα και όμως είμαστε όλο μια χαρά". Εγώ όμως συμπληρώνω, "ναι δίκιο έχεις έτσι ήτανε τα πράγματα πάντα αλλά με μια μικρή διαφορά, ότι τότε ο υπόλοιπος (δυτικός) κόσμος ήτανε σε πολλή καλύτερη κατάστασή, τώρα δεν είναι!".

Σε αυτό το blog θέλω να κάνουμε μια βόλτα στον κόσμο, θα ταξιδέψουμε σε άλλες χώρες και θα μάθουμε πώς άλλα κράτη αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της πραγματικότητας μας. Εν έτη 2009 στην πραγματικότητα ήμαστε όλοι πολίτες του ίδιου κόσμου, απλά η πλειοψηφία του κόσμου δεν μπορεί να ταξιδέψει αρκετά ώστε να το συνειδητοποιήσει. Τα προβλήματα είναι κοινά όλα, κλιματική αλλαγή, οικονομία, μετανάστευση. Στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας όλοι θα βράσουμε στα ίδια προβλήματα και είναι σίγουρο ότι δεν γίνετε να τα λύσουμε μόνοι μας, οπότε θεωρώ πολύ σημαντικό να ξέρουμε πώς τα αντιμετωπίζουν στων υπόλοιπο κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου